Den a Noc aneb soutěžní festival v Dambořicích

Dne 2.7.2016 jsme se zúčastnili Soutěžního festivalu folklórních souborů v Dambořicích. Dostat se tam však nebylo vůbec jednoduché. Bylo vypsáno deset témat, o čem by vystoupení měla být a v jakém duchu by se měla odehrávat. O ty se však muselo soutěžit v online soutěži. Do programu celého festivalu se tedy dostalo jenom deset vyvolených souborů a my jsme byli mezi nimi. Dostali jsme se k tématu, které patřilo mezi naše favority, a to „Muži sobě v noční době“. Jakmile jsme měli téma, mohlo začít celé nacvičování.

Paní Huna vymyslela koncepci programu, cimbálová muzika Palagria skvěle vymyslela doprovodnou hudbu, a pak, jak už z názvu vyplívá, bylo hlavně na mužské části souboru pořádně to secvičit.Po hodinách a hodinách dřiny nastal den D. V Dambořicích jsme museli být už v dopoledních hodinách, protože v 11 hodin začínal krátký průvod. Šli jsme od kapličky k areálu, kde se měl konat hlavní program.

Po průvodu jsme měli spoustu času, protože čas našeho vystoupení byl plánovaný až na 19:00. Prošli jsme si tedy místní stánky, ochutnali skvělé domácí brambůrky a zhlédli doprovodný program. Dali jsme si v 18:30 sraz v šatně, abychom se všichni v klidu nachystali.
Tak se taky stalo, jenomže v 19:00 jsme rozhodně nevystupovali. Začalo totiž pršet, a jelikož je to letní a tudíž venkovní festival, byla to docela zásadní komplikace. Pořadatelé sice měli mokrou variantu, ale rozhodli se ji nevyužít, takže jsme čekali, až déšť přeletí. Bohužel se tak nestalo a my jsme vystupovali v dešti. Sice na krytém podiu, ale pro nikoho, protože všichni diváci, kteří se ještě neutekli schovat domů, byli ve stanu u nápojů a občerstvení, kde bohužel z podia nebylo slyšet skoro nic. Nicméně hodnotící porota vše slyšela a viděla, takže naše vystoupení rozhodně nepřišlo vniveč.

I když jsme nevyhráli, myslím, že se nám to povedlo. Ne že by nebylo co zlepšovat, ale vzhledem k podmínkám myslím, že můžeme být spokojení a už přemýšlet o námětech na příští rok.

Hanka M.