HODY, HODY, DOPROVODY...

...DEJTE VEJCE MALOVANÝ!    

Velikonoce se kvapem blíží a děvčata už netrpělivě začínají kontrolovat domácí zásoby alkoholu, aby případně doplnily nějaký ten litr vína či slivovice. Ty kreativnější se pouští do výroby vlastního likéru a z šohajů na velikonoční obchůzce si dělají pokusné králíky. Častokrát se jejich snažení setká s kladnými ohlasy, nicméně trendem posledních dob není ani tolik kvalita alkoholu jako kvantita. Snad i to je důvodem, proč stále méně chlapců chodí na Velikonoce v kroji. Snad za to, že ráno oblékají džíny a triko, může úcta ke kroji a správný odhad stavu, v jakém se budou před setměním vracet domů. A pravidlo, že kluci vyráží s kohoutím kokrháním, aby probudili děvčata, a končí s příchodem polednice, je také dávno jen přežitkem. Děvčata už dnes nejsou zdaleka tak pomstychtivé, aby po obědě opláceli pomlázku, a mládenci se potácejí od domu k domu až do pozdních hodin.

Některé tradice ale dodržují téměř všechny dívky a ženy. Mezi ně patří rozdávání mašliček a vajíček.

Galanterie v tuto dobu zažívají nálety mašlíchtivých slečen a jejich zásoby se nemilosrdně tenčí, jako školní potřeby na konci prázdnin. A ženy za pulty opět budou na Velký pátek pouze krčit rameny a omlouvat se, že skutečně mají na výběr "pouze z těchto dvou barev". A já se opět budu divit, jak je to vůbec možné.

Také na slepičky je v posledních dnech kladen veliký tlak na výnosnost. A babičky, tety, tchýně i ochodníci s tímto atraktivním zbožím v dnešních dnech slepicím podstrkují všemožné dobroty a doplňky stravy s trochu omítky, aby ty jejich vajíčka byly větší, hezčí, lepší a aby jich bylo dost pro všechny očekávané koledníky. Již mnoho a mnoho let se u nás (minimálně u nás doma) drží tradice barvení vajíček cibulovou slupkou. Je to technika přirozená, neinvazivní, jedlá i jednoduchá. Tento babský recept se předává již po dlouhá léta z generace na generaci.

A co takhle do té všední cibulové rutiny vnést trochu jiných barev? Bez chemie, přírodně a bez větších nákladů? Děvčatům, které nechtějí stále jen červené mašličky a vajíčka od cibulových slupek, přikládám také trochu inspirace. Co takhle zkusit červené zelí nebo borůvky s modrou mašlí? Nebo raději zaexperimentujete a zkusíte  borůvky nebo žlutou kurkumu? Podle stejného scénáře jako u cibulových slupek můžete vyvařit v podstatě cokoliv, přidat trochu octa pro zvýraznění barvy a uvařená vajíčka necháme namočené minimálně hodinu (pro sytý odstín klidně i přes noc).

Kristýna