Hody, milé hody...

Po kratičké odmlce opět přicházíme s aktuálním děním a živými vzpomínkami a zážitky. Plný diář a vytíženost tanečníků může za to, že podzimní zpravodajství zde na blogu pokulhává. Naštěstí totéž neplatí o tanečnících. Ba právě naopak. (Nekulhá nikdo, maximélně pod vlivem právě končících hodů...) Kalendář se plní a my nestíháme podávat rerporty. 

Podzimní sezona vrcholí a my máme za sebou nejedno vystoupení, nejedno vinobraní. Rádi vzpomínáme na Bzenecké vinobraní, ale především i na návrat do Hodonínských Lázní. Především kvůli tomu, že pevně doufáme, že opětovná návštěva značí spokojenost hostů i diváků...  Na lázeňském vinobraní jsme vystoupili s pásmem "Slovácko sa nesúdí, Slovácko sa koštuje". Jak už jméno pásma napovídá, jedná se o takovou malou slováckou ochutnávku, kdy diváky pomyslně zavedeme do sklípku a představíme jim náš kraj i z trochu jiného soudku (spíše pořádného dubového sudu), než jsou zvyklí. Je to jedno z nejnáročnějších vystoupení pro hlavní aktéry (jež se staví do role "sommeliera a degustátorů") a jedno z nejoblíbenějších u "vína-chtivých" diváků, kteří jsou zapojeni do ochutnávky. Vzorky k tomuto vystoupení nám sponzorským darem poskytlo Zámecké vinařství Bzenec.

V živých vzpomínkách pak máme také nejvýznamnější slavnost našeho městečka - hody. Ty skončily teprve včera, a protože se všichni teprve vzpamatováváme, máme pro vás jen kratičké shrnutí. Předně musím zdůraznit, že ta čest stát se stárky a vést celý průvod letos zůstala v Lipině. Svobodnými stárky, kteří se stali centrem dění v sobotu, byli Kuba Sláma a Martina Šašinková. Po jejich odhodlaném a dobrém výkonu, musíme co nevidět poupravit Kubův popisek v sekci Členové souboru. Slovo "nesoustředěný" snad konečně vymazal ze svého slovníku, protože jeho stárkování lze popsat spíše slovy organizované a super. Výkyvy ve zpěvu jsou v důsledku trémy i nedostatku zkušeností prakticky u každého stárka. To, jestli umí nebo neumí, se vždy pozná při verbuňku. A za ten musíme Kubu pochválit!  Děvčata ve zpěvu stárky často válcují a nejinak tomu bylo i při kvalitním výkonu Martiny, coby stárky. Protože byly oba dva těmi nejdůležitějšími účastníky letošních hodů, dáme jim pár dní na zotavenou a necháme jim dostatek prostoru na to, popsat nám zde hody z jejich úhlu pohledu. 

V sobotu také padl rekord v počtu krojovaných v průvodu v ČR, o kterém psali také v regionálních novinách: hodoninsky.denik.cz 

Ženatý stárek se stárkou, kterým patřil nedělní den, byly rodiče naší členky Verči Presové. Také oni si připravili pro Vracovjany zajímavou novinku a inovaci - společný zpěv s celou rodinou. Kromě stárků tak slavnostní písničku zpívali společně s dcerami a výsledek byl neokoukaný, dojemný a hlavně velice melodický. Protože všichni hezky zpívají a dohromady jim to ladilo, zpěv zněl pěkně. A co je ještě důležitější, že zpěv zněl. A nikdo si nemohl stěžovat, že neslyší.

Počasí navzdory všem předpovědím čarovalo a postavilo se na stranu krojovaných, kteří se rozhodli si letošní hodový víkend pořádně užít. 

S hody pomalu vrcholí i podzim. Ne všal ale pro nás. Právě v těchto dnech začne největší shon na půdě FS Lipiny, protože máme před sebou každoroční výzvu - Svěcení vína. Je čas plánovat, organizovat, realizovat... Svěcením mladého martinského vína završíme podzimní sezonu a začneme připravovat další krásnou tradici - Vánoce po staru. Čeká nás toho skutečně hodně a pevně doufáme, že nás v tom nenecháte samotné a přijdete nás podpořit svojí účastí! 

Zdraví všechny fandy 

Kristýna