Soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku kyjovského Dolňácka- tentokrát ve Vracově

Verbířskou soutež si málokterý kluk ze souboru nechá ujít a jelikož se regionální kolo o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku konalo ve Vracově, nesměli jsem tam chybět. 

Soutěž se konala po záštitou Folklorního sdružení kyjvska, města Vracova a našeho souboru. Naše moderátorky se předvedly v plné kráse a s trochou vtipu odmoderovaly soutež jako profesionálky. Regionální kolo se letos uskutečnilo 21.5.2017 a zúčastnilo se ho 18 dospělých a 6 dětských verbířu z celého Kyjovska. Hrála jim CM Friška s primášem Davidem Vašulkou. 

Z mladých verbířu jsme měli za soubor hned dvě želízka v onhni. Byli to Dominik a Matyáš Amlerovi, kteří obhajovali umístění z minulého roku. Dominik podle očekávání skončil první a tím trochu zastínil mladšího bratra, který skončil druhý. Oba kluci se dostali do finále dětským verbířů, které se koná 17.6 v Uherském Hradišti. Mezi dospělými verbíři se z Vracova představili Marek Mikulčík a Ondra Pres. Ti se však do přehlídky verbířů, která se koná při MFF Strážnice, nedostali. Doufáme však že do příštího roku se něco změní a vracovští verbíři konečne začnou postupovat. První místo dle očekávání získal Milan Pokorák z Kyjova. Vítěztvím si zajistil přímý postup do finále soutěže o nejlepšího verbíře na Slovácku. Dále však postupovalo i dalších pět borců. Pavel Fridrich, Martin Pelikán, Jiří Sabáček, Martin Vašulka a Lukáš Lattenberg. Ti se nominovali do předkola ve Strážnici a budou též bojovat o post nejlepšího verbíře. Dle mého i názoru jiných měl regionální kolo vyhrát Martin Pelikán, ale já nejsem přeci porotce, a tak težko můžu soudit. 

Závěrem bych zhodnotil soutež jako podařenou, s velkou účastí verbířu i diváku, kteří zaplnili celý sál kulturního domu. Něktří museli i stát, něboť na ně nevyšlo místo. Teď už nezbývá než si měsíc počkat na Strážnické slavnosti, s tím spojenou soutež o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku a zjistit, kdo se stane tím nejlepším. My se festivalu zůčatníme a určitě pošleme pozdrav i s malou reportáží jak se nám líbí.

Kuba P.

Více fotek najdete ve fotogalerii.