Velikonoce po našem 2017

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný … Tyto verše, které máme každý spojené se svátky jara, už z dálky lákaly všechny diváky v neděli 16. 3. 2017, aby se přišli podívat do vracovského muzea, jak se slavili Velikonoce kdysi. Tuto možnost jsme měli i loni, kdy se konal první ročník.

Mohli jsme zde shlédnout pásmo písniček a tanců, na motivy právě Velikonoc, od děcek z Lipinky. Jako každé jejich vystoupení, tak i toto, mělo mnoho diváků, hlavně z řad maminek a babiček. Tyto věrné obdivovatele my už můžeme jenom děckám závidět.

Naši kluci zde opět předváděli umění pletení pomlázek a mile rádi každému vysvětlili, jak na to. Kdo se přece jenom necítil být tak zručný, mohl si odnést pomlázku již upletenou. Naše „šéfová“ Huna ukazovala, jak krásně umí zdobit perníčky, které lahodili nejenom oku, ale i žaludku. No jo, ona vážně péct umí.

Dále si návštěvníci mohli odnést krásné kraslice, které byly zdobeny několika technikami. Děti si mohly vyplňovat pracovní listy a dospělí zatím mohli ochutnávat připravené vzorky vín. Každý si odpoledne užil jinak, ale troufnu si říct, že všichni odcházeli příjemně svátečně naladěni.

Následující den ráno naši kluci nastartovali kola, popřípadně auta a již okolo 7 hodiny vyrazili k první dívce z našeho souboru, aby jí vyšlehali a ona zůstala celý rok krásná a zdravá. Můžete se divit, proč vyráželi tak brzo, ale mají totiž tolik zastávek, že běžně končí až kolem 7 hodiny večerní, takže jinak by to ani nestihli. Kluci v každém domě chvilku posedí, občerství se, dostanou vajíčko a mašličku, kterou musí každá holka podepsat, aby na ni měli památku. Letos klukům počasí moc nepřálo a občasné průtrže mračen, způsobily, že se kluci rozseděli déle. Tato doba byla pak přímo úměrná nerovnosti následné chůze.

Velikonoce jsme si letos zase všichni společně užili a těšíme se na další společnou akci.

Míša N.