Jak to bylo v Žádovicích

Plesová sezóna je velmi oblíbeným obdobím snad pro každého člena souboru... Tanečníci se nemusí obávat, že pokazí některé taneční pásmo, a užívají si Moravskou besedu, protože tu zná každý nazpaměť. Nálada na plese je potom uvolněná a jde poznat, že všichni tančí jenom pro radost. Stejně tak tomu bylo i na včerejším Žádovickém plese. 

Krojovaní měli sraz půl hodiny před začátkem plesu, kvůli zkoušce nástupu. Ani po oficiálním zahájení však mnoho místních plesajících lidí nepřibylo. Tím pádem patřil celý večer především pozvaným krojovaným. Beseda, místo slavnostního zahájení a přehlídky krojů a tanců pro "obecenstvo", zůstala spíše prvkem pro roztančení všech krojovaných párů, aby nikdo neposedával a zapojili se všichni. Své zástupce tu měly obce Kyjov, Moravany, Žádovice, Hýsly a samozřejmě i Vracov. Dechová hudba Svárovanka statečně doprovázela taneční choreografii, ale s lehkou nadsázkou můžeme říct, že tanečníkům nestačila. Ti téměř při každé změně vyráželi do tance o 3 vteřiny dříve, než hudba začala hrát. Důležité však je, že se v závěru vždycky sešli. 

 

Zajímavostí, kromě absence "plesajících návštěvníků", je i to, že po odtančení besedy je vyhrazen čas na skupinovou fotku a případné individuální focení. Spíše než ples to tedy připomíná soukromou krojovanou párty s tombolou. My jsme se tam však cítili jako doma. Od pořadatele jsme dostali kvalitní víno, zásobu koláčků a tácek se zákusky. O sladké tedy skutečně nebylo nouze. A pokud si někdo ze včerejšího večera neodnesl cukrovku, pak to přežili všichni ve zdraví. :) 

Kristýna