Naše letní dobrodružství

Prázdniny se nám překulily do druhé poloviny a stejně tak, jako si vy užíváte letních dovolených či výletů, navštívili jsme i my několik zajímavých míst. Jak jste se mohli dozvědět v předchozím článku, začalo naše léto již na konci června, kdy jsme navštívili spřátelené město Rokovci - Andrijaševci v Chorvatsku. Ani neuplynul týden, a vydali jsme se na Pojizerský folklorní festival do Bakova nad Jizerou a následující víkend jsme si nenechali ujít pozvání do Senátu. Měsíc srpen jsme začali vystoupením v lázních v Hodoníně.

 

Vystoupení v podhůří Jizerek

Tentokrát už jsme nejeli za hranice České republiky, ale cesta byla i tak dlouhá. Další zastávkou na našem letní turné byl Bakov nad Jizerou. Menší městečko v podhůří Jizerských hor. Zde se konal již pátý ročník Pojizerských folklorních slavností. V sobotu 4. 7. 2015 jsme se vydali na cestu, na které nás doprovázelo tropické vedro. 

Okolo 11:30 jsme byli konečně na místě. Po kratičké prohlídce náměstí jsme si vybalili kroje a dali se do příprav. Někteří z nás dříve, někdo později. Zástupci všech zůčastněních souborů se ještě před vystoupením setkali na slavnostním přivítání se starostou, pro kterého to byly první slavnosti po zvolení do funkce. Jako pozornost jsme dostali keramiku od místního výrobce, dobrovický cukr, který vám jistě dáme ochutnat, a v neposlední řadě také pivo Klášter, které v tom vedru ocenilo zejména mužské osazenstvo souboru. Slavnosti byly organizovány místím folklorním souborem Furiant, městem Bakov nad Jizerou a v neposlední řadě také Obcí legionářskou. Ve 13:00 jsme se již všichni krojovaní sešli s legionáři a vlajkonoši v krojích u pomníku padlých v Komenského sadech. Zde měl projev jeden z legionářů, který vzdal památku padlým ve 2. světové válce a připomněl nám také projev prvního prezidenta T. G. Masaryka na univerzitě v Německu. 

 

Poté se průvod přesunul na náměstí, kde začínal program. Začátek festivalu patřil nejmenším - domácímu dětskému souboru Kominíček. Následovala lidová muzika Osmikráska z Prahy, po kterých následovalo naše vystoupení. Dále mohli diváci vidět NS Dúbravu z Dubňan a na závěr vystoupila Veselá partyja z Boršic. I přes úmorné vedro se festival nesl v pohodě a dobré náladě.

 

Pak už jsme se těšili na zasloužený odpočinek a zábavu, která pokračovala na bakovském koupališti. Tady všem udělala radost přírodní nádrž, ve které jsme se všichni báječně ochladili. Dalším zážitkem bylo spaní ve starém vojenském stanu na rozkládacích lehátkách. To už ale předbíhám... Před námi byl večer, chtěli jsme se bavit a seznamovat s ostatními. O zábavu jsme se starali my, ale i naši noví kamarádi z Dubňan, a to zejména z toho důvodu, že tam nikdo jiný nezůstal. Domácí však také nezaháleli a bavili se s námi do brzkých ranních hodin.

 

Fotky z festivalu k nahlednutí zde: https://fslipina-vracov.rajce.idnes.cz/Bakov_nad_Jizerou_2015/

 

Prázdninové zasedání Senátu
Stejně tak i senátoři si jezdí  na dovolenou nebo k moři, a přestože teď na jejich pracovišti ve Valdštejnském paláci nikoho nenajdete, je tam i tak celkem živo. Každý čtvrtek tam probíhají pod záštitou jednoho senátora vystoupení nebo koncerty. Účinkující je vždy z oblasti, ze které daný senátor pochází, nebo z oblasti, kterou zastupuje. Nás si pozval pan senátor Zdeněk Škromach. K našemu údivu se ve Valdštejnských zahradách i přes velká vedra, která pokračovala od našeho posledního vystoupení v Bakově nad Jizrou, sešlo spoustu diváků. Sám pan senátor nám před začátkem vystoupení popřál hodně štěstí.

Samotné vystoupení začalo krátkou předmluvou a básní. Dál už jsme všichni věděli, co bude následovat - nejprve skočné, poté na oddych pásma z Těmic a Osvětiman, které byly proloženy krátkým slovem, abychom diváky trochu seznámily s původem tance. Abychom si trošku odpočinuli, poručil si Kryštof verbuňk U muziky su já chlap. Pak už bylo na čase trošku zrychlit, a tak jsme předvedli tance ze Strání, slovenských kopanic a závěr patřil nejkrásnějšímu tanci z Myjavy. Přes úmorné vedro jsme vše zvládli a od diváků jsme sklidili potlesk.
 
Po ukončení programu jsme si s panem Škromachem předali drobné dárky a v neposlední řadě jsme si s ním udělali fotku. Jen škoda, že si s námi nechtěl udělat jeho oblíbené "selfie". Poté už byl čas vyrazit domů. Muzikanti opět naladili své nástroje a téměř všichni se celou cestu bavili zpěvem a zábavnými historkami a vzpomínkami. Někteří však zvolili i jinou variantu  a celou cestu domů prospali, protože museli ráno zase vstávat do práce - třeba já.
 
Jak se nám vedlo ve Valdštejnské zahradě se můžete mrknout zde: https://fslipina-vracov.rajce.idnes.cz/Kulturni_leto_v_Senatu/
 
 
Lázně
Měsíc srpen jsme zahájili vystoupením v Lázních Hodonín. Jelikož vedro stále přetrvávalo, přišlo nám velmi vhod, že se mělo vystoupení konat v klimatizované místnosti, a tak jsme mohli podat co nejlepší výkony. Začalo se tradičně tanci z naší oblasti  - skočná, vínečko, ležel sem na seně, staré kopanice či šohajíček. Na závěr kluci předvedli vařechovů a klobúkovů a s diváky jsme se rozloučili sérií písniček. Poté jsme se všichni co nejrychleji převlekli z krojů a frčeli se ochladit domů do bazénu.
 
Fotky z vystoupení naleznete zde: https://fslipina-vracov.rajce.idnes.cz/Lazne_Hodonin_2015/
 
A co nás čeká do dalších dní? Právě vrcholí přípravy na Slovácký rok, kde zítra (15.8.) vystupujeme v dopoledních hodinách a poté se budeme účastnit i slavnostního průvodu. Na konci měsíce srpna se můžete těšit na každoročně konané Vracovské slavnosti (viz. článek POZVÁNKA NA VRACOVSKÉ KULTURNÍ LÉTO), a naše letní výletování zakončíme v září na Bzeneckém vinobraní 19. 9. Tímto vás zároveň na uvedené akce zveme a přejeme mnoho zábavy. =)
 
Váš nový redaktor - Kuba Pavlica