Popeleční středa a vzpomínky na fašaňk

Popeleční středa je podle římskokatolického kalendáře prvním dnem půstu, který by měl trvat následujících 40 dní. Povědomí o tomto dni je i v myslích moderní společnosti. Nestala se z něj však tradice a ve většině případů už vůbec ne obdobím půstu. Moderní společnost zpohodlněla a držet jakousi hladovku či redukovat jídelníček jenom kvůli tomu, že se to má, je přežitek. Někteří jedinci však toto období bezděky dodržují, byť se nedrží striktně římskokatolického kalendáře, ani přikázané formy půstu. Dnes se to plošně nazývá "jarní očistou těla" a "detoxem". Stále v myslích lidí panuje přesvědčení, že se během zimy v těle hromadí škodlivé látky, a že jaro je nejlepším obdobím se těchto škodlivin zbavit. Ať už je základ tohoto přesvědčení a vazby na roční období jakkoliv racionální a oprávněné, faktem je, že po minulém víkendu by s touto očistou měl začít nejeden z nás.

Tradicí a zvykem, který se stále drží, je poslední "povolené" veselí před čtyřicetidenním čekáním na Velikonoce. Fašaňk (neboli masopust) se slaví po celé České republice i Evropě. Nejinak tomu bylo i ve Vracově. A jako obce silně folklorně založená jsme chtěli mít fašaňk jak se patří. Navzdory tomu, že dříve se této oslavy nezúčastňovaly všechny vracovské soubory, jsme se letos dali dohromady a vyrazili do ulic společně. A bylo nás 55! V průvodu jste mohli vidět kromě tradičních masek medvědáře s medvědem a smrtky, také krtečka s celou partou, včelí medvídky, myslivce, krojované tanečníky se šablama a spoustu dalších.

Pod šable, pod šable, aj pod obušky, my všecko bereme, aj plané hrušky... Takhle si notovali nejen mládenci, ale i tlupa zvířátek, která se taky pustila do tance. A že průvod skutečně bral všechno, to vám nejlépe potvrdí sami ti, kteří se rozhodli všechny pohostit. Plané hrušky nabízeli nejčastěji vypálené a k nim boží milosti i chleba se sádlem. Taky repertoár špeku, anglické a klobásky byl rozšířen nově o schwarzwaldskou šunku. Masky se prohnaly Vracovem jako rej kobylek a skončily na Chamartínu. Tady došlo k náhlému a tragickému skonu basy, která musela být pochována, řádně oplakána a taky zapita.

Kristýna