Zahřívat se bylo potřeba aneb svěcení vína 2016

Tradiční svěcení martinského vína a s ním spojený košt uspořádal soubor Lipina tentokrát poprvé v sobotu a to 12. 11. 2016.

S přípravami bylo třeba začít už ale dříve, tak jako každý rok. Začínáme týden až 14 dnů před akcí, kdy se každý člen souboru snaží sehnat nějaké vzorky od kamarádů či příbuzných, abychom Vás pak mohli potěšit, co největším výběrem. Není překvapením, že nejvíce vína dodávají vracovští vinaři, ale míváme také hojné zastoupení vín ze Bzence.

Nejnáročnější (alespoň podle mě) je sestavit seznam vín a očíslovat lahve. Člověk se na to musí soustředit, aby nikomu nepopletl jméno, správně zapsal odrůdu a nakonec musí seznam správně uspořádat. Když je hotový, můžou se začít číslovat láhve, ale pečlivě, aby to všechno sedělo. Toto děláme většinou v pátek před akcí, protože do té doby ještě lidé mohou nosit vzorky. Není divu, že se pak tyto přípravy protáhnou až do noci. Člověk u toho musí mít čistou hlavu, takže nemůže bohužel ani ochutnávat.

V den akce se pak musí nachystat stoly ve stanech, ubrusy, skleničky a v neposlední řadě vyskládat vína. Nezdá se to, ale příprav je opravdu hodně, a proto jsem rádi, že máme naše věrné příznivce, kteří jsou ochotni také přiložit ruku k dílu.

Letos na návštěvníky čekalo 150 vzorků vína, jak mladého, tak i ročníky starší. Počasí nám ale moc nepřálo, celý den bylo pochmurno, zima a foukal nepříjemný vítr, to byl asi také důvod, proč letos nebylo tolik účastníků, jako obvykle. Ti co ale přišli, si vzorky velmi chválili a užili si výbornou atmosféru, která celou dobu panovala. Ta byla nejspíš způsobena také tím, že někteří se zahřívali i něčím tvrdším. Protože akce se konala letos v sobotu, mohli jsme posedět o chvilku déle.

Míša N.