Velikonoce v muzeích

Velikonoce, jak jsme si je připomněli v článcích z loňského roku, mají mnoho podob. A je na každém, jaký přístup zvolí. Někdo je slaví jako křesťanský svátek, jiný jako oslavu jara. My je slavíme jako... jako o život! 

A letos pod záštitou města Vracov. Víkend se nezávratně blížil a naši hoši se vydali na lov vrbového proutí. Jejich bojový úkol zněl totiž jasně: příkladná ukázka pletení žile. Rozumíte, to chtělo důkladnou přípravu, aby si po roce netrhli ostudu křivou nebo placatou pomlázkou. Spotřeba proutí byla tedy dvojnásobná. A pak, když přišel onen slavný den D, se pánové řádně nastrojeni a vybaveni potřebným materiálem usadili na stoličku v jednom z muzeí a.... A po chvíli jim došlo, že se trochu přepočítali. Došlo jim proutí. Jen díky bleskurychlému zásahu Míši N. však nic nebylo ztraceno! Další dodávka materiálu klukům vytrhla trn z paty a pletlo se dál... Ale protože tento den nebyl jen o planých pokusech uplést žílu hodnou zápisu do Guinessovy knihy rekordů (v kategorii nejpodivnější nástroj na šlahačku), mrkněme se na to, jak tovidí šéfová Huna:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Velikonoční neděli uspořádal MKK akci s názvem Velikonoce v muzeích. Pro návštěvníky byl připraven hezký program, o který se postaraly děti ze souboru Lipinka. Kluci ze spřáteleného souboru Vracovjan pak „chodili po šlahačce“.

V prvním muzeu si mohli návštěvníci prohlédnout a koupit vyvrtávané kraslice nebo kraslice z perníku. Děti si zkoušely nazdobit perníkové vajíčko nebo si uplést „žilu“. Pletení žil se je snažili naučit naši kluci a to Kryštof, Tomáš a Kuba. Těm nezbylo nic jiného, než podlehnout nátlaku milé paní z infocentra a této akce se aktivně zúčastnit. O pletení byl velký zájem a tak je to jistě nemrzelo. Odměna v podobě ovarové polévky je neminula.

Ve druhém muzeu se konal malý košt vína, ochutnával se jarní bylinkový čaj, „fanfúch“ a beránek. Před muzeem se vařil ovar, játra a už zmíněná polévka.

Celou akci provázela dobrá nálada účinkujících i návštěvníků a krásné jarní počasí.

 

Kristýna a Huna (v kooperaci :-D )